Dietę może stosować każdy, tym bardziej w przypadku gdy uprawiamy przeróżne sporty, trenujemy i ćwiczymy, a co za tym idzie, nasz organizm narażony jest na znaczny wysiłek fizyczny. Dieta dla sportowca powinna być starannie dobrana, bierzemy więc pod uwagę płeć, wiek, a także rodzaj uprawianej dyscypliny. Nie mniej jednak dieta każdej osoby aktywnej fizycznie powinna zawierać duże ilości białka oraz węglowodanów. Preferujemy zatem posiłki zawierające takie produkty jak: makarony, kasze, ryż, ciemne pieczywo i płatki owsiane. Natomiast białkowe to: mięso i przetwory mięsne, jaja, ryby i produkty mleczne. Posiłki, które przyrządzimy z wyżej wymienionych składników powinny być łatwostrawne, czyli takie, które nie zalegają zbyt długo w żołądku. Także ich objętość nie może być duża. Należy zatem ograniczyć produkty powodujące wzdęcia, np.; fasolę, kapustę, soczewicę, groch, cebulę oraz czosnek, a także następujące przyprawy: pieprz, curry, ocet, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda, gorczyca i gałka muszkatołowa. Pamiętajmy także o tym, że zamiast usmażyć, warto ugotować swoje posiłki. Wtedy tracą mniej wartości odżywczych, a nasz organizm dostaje wszystko to czego potrzebuje w trakcie intensywnych ćwiczeń i treningów.

www.dbamofigure.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here