Whisky jest produkowane w wielu regionach światach. Nie ulega jednak wątpliwości, że największą popularnością cieszą się te produkowane w Europie i Ameryce. Co więc charakteryzuje American whiskey?

Jakie są korzenie American whiskey?

Whiskey w Stanach Zjednoczonych pojawiła się za sprawą szkockich i irlandzkich imigrantów. Jak dobrze wiemy, kraje te uchodzą za kolebkę tego trunku. Według podań to iryjscy mnisi jako pierwsi rozpoczęli produkcję napoju ze sfermentowanych owoców. Nazywano go „aqua vitae”, czyli woda życia. Według legendy jego twórcą miał być sam św. Patryk, czyli patron Irlandii. Woda życia od VII do IX wieku była dostępna wyłącznie na terenie Irlandii. Następnie mnisi zdecydowali się dotrzeć z napojem do Szkocji. Uważano bowiem, że ma on właściwości lecznicze. Wydłuża życie, leczy drobne dolegliwości i choroby. Z czasem jednak zaczęto doceniać inne właściwości trunku. W XVI wieku po raz pierwszy znajdujemy wzmiankę o wodzie życia z jęczmienia. Dwa wieki później napój znany już jest wszystkim jako whisky. Alkohol ten produkowano na potrzeby brytyjskiego imperium. Gdy wielu ludzi zaczęło podróżować do Nowego Świata, także Szkoci i Irlandczycy skorzystali z tej możliwości. Aby mogli produkować go w Stanach Zjednoczonych, musieli przystosować recepturę do panujących warunków naturalnych. W ten sposób powstało American whiskey. Jęczmień został zastąpiony kukurydzą, a używane dębowe beczki nowymi, opalanymi od środka.

Jakie wyróżniamy rodzaje American whiskey?

Na terenie Stanów Zjednoczonych działa kilka ośrodków wyspecjalizowanych w produkcji whiskey. Dwa z nich zyskały ogólnoświatową sławę. To Kentucky oraz Tennessee. Pierwszy z nich jest światową stolicą burbonu. Ten gatunek American whiskey charakteryzuje się unikalną mieszanką zbóż. W jej skład musi wchodzić przynajmniej 51% kukurydzy. Producenci przygotowują jednak zazwyczaj mieszanki w 70% złożonej z tego gatunku zboża. Poza tym, burbon po destylacji nie może mieć więcej niż 80% czystego alkoholu. Czas leżakowania natomiast musi wynieść co najmniej dwa lata. Co ciekawe, Kentucky dostarcza aż 95% światowej produkcji tego trunku, co tylko oddaje skalę tego przedsięwzięcia. Więcej na temat American whiskey przeczytasz tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Jednym z najbardziej znanych burbonów jest Jeam Beam. Natomiast najbardziej reprezentatywnym American whiskey ze stanu Tennessee jest Jack Daniels. Alkohol produkowany w tym regionie charakteryzuje się nieco mniejszą ilością kukurydzy w mieszance oraz sposobem produkcji. Tennessee Whiskey bowiem jest przepuszczane przez warstwę węgla drzewnego wypalanego z cukrowego klonu. Dzięki temu whiskey otrzymuje oryginalny smak i aromat.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here