Nasturcja jadalna to roślina znana ze swoich właściwości leczniczych, ale warto pamiętać, że od wieków doceniana jest również w kuchni, z uwagi na unikalne walory smakowe.

Nasturcja właściwości

Nasturcja jadalna to piękny kwiat, który kwitnie przez całe lato. Jest to również roślina jadalna, mająca szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej, co odkryli już starożytni Inkowie. Z nasturcji wykonuje się lecznicze wywary, napary i nalewki.

Nasturcja ma właściwości lecznicze, ponieważ zawiera duże ilości soli mineralnych, olejków eterycznych oraz witamin. Wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego sprawdza się w preparatach leczących zakażenia tego typu. Medycyna niekonwencjonalna poleca stosowanie nasturcji w leczeniu opryszczki oraz liszaja.

Nasturcja właściwości i przepisy kulinarne

Chociaż początkowo nasturcja uważana była za roślinę leczniczą, jednak dość szybko odkryto że jej kwiaty i pędy nadają się do spożycia. Obecnie dodaje się ją do kanapek i sałatek ze względu na pikantny smak. Posiekane liście nasturcji po zmiksowaniu z orzechami tworzą pastę.

Nasturcja cieszy się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród wegetarian, którzy używają jej do przygotowania past i dodatków do makaronów i kasz. Pasta na bazie nasturcji sprawdza się także jako sos do grzanek, krakersów i pieczywa. Z kolei kwiaty nasturcji, z uwagi na swój piękny wygląd, są dekoracją na kanapkach i grzankach.

Nasturcja – w sam raz do kanapek, sałatek i na nalewkę!

Nasturcja to idealny dodatek do sałatek, co wynika z jej pikantnego smaku, który dobrze komponuje się z różnego rodzaju warzywami, takimi jak np. pomidor. W ten sposób bardzo szybko można przygotować smaczną i prostą sałatkę. Wiele osób łączy nasturcję z jogurtem naturalnym oraz dodatkami warzywnymi, takimi jak np. melon czy pomidor.

Nasturcja wykorzystywana jest również do przygotowania nalewki. W tym celu używa się zielonych nasion nasturcji lub też jej kwiatów, które łączy się z wódką. Wywar powinien zostać odstawiony do nasłonecznionego miejsca na około 2 tygodnie, a po tym czasie koniecznie należy przefiltrować nalewkę i odlać do wyparzonych pojemników. Nalewka z nasturcji polecana jest kobietom przed miesiączką, ponieważ pomaga łagodzić bóle menstruacyjne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here