Jedni lubią mięso czerwone, inni białe, a jeszcze inni wybierają mięso ryb. Pyszne mięso to jakość, smak oraz doskonały wybór dla każdego smakosza. Ryby są smaczne, a ich mięso ma dużą wartość odżywczą. Daje zadowolenie i syci. Ryby powinno się jeść dwa-trzy razy w tygodniu. Polacy nie postępują tak, ponieważ ryby są naprawdę drogie, a nie każdą osobę stać na ich zakup.

Co zawiera rybie mięso?

Mięso dorsza, tuńczyka, łososia i wielu innych ryb zawiera białko, kwasy omega 3, witaminy A, D, E, a także witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich magnezu, wapnia, potasu, żelaza, jodu, selenu, fluoru, miedzi oraz manganu. Ryby są naprawdę doskonałe, a kwasy Omega 3 mają znakomite działanie, ponieważ regulują stężenie cholesterolu, pomagają sercu i układowi krążenia, obniżają ciśnienie krwi, regulują krzepliwość krwi. Takie działania są naprawdę bardzo ważne i przekładają się na pełne zadowolenie niejednej osoby. Poza tym Omega 3 działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, wspierają układ nerwowy, działają dobre na odporność, sprawiają, że metabolizm jest znacznie lepszy. Świetnie działają na pamięć oraz koncentrację, neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki nim także wytwarza się hormon szczęścia, czyli serotonina. Takie działanie jest naprawdę dobre i wspomaga każdego konsumenta. Najlepiej jeść mięso ryb gotowane na parze lub pieczone, smażone jest dość ciężkostrawne.

Przepisy na burgery – sprawdź ciekawe przepisy na różne mięsa, sprawdź stronę https://braciabudnik.pl/przepisy/burgery i dowiedz się więcej.

Które ryby są najzdrowsze?

Do najzdrowszych ryb należą zdecydowanie:

* łosoś, który ma mnóstwo witamin, pysznie smakuje i jest stałym gościem stołów. Najlepszy jest łosoś z Pacyfiku oraz Atlantyku. Łosoś norweski ma więcej szkodliwych substancji, dlatego nie jest tak bardzo wartościowy. Popularny śledź także jest dobry, a polecany jest matias, najlepiej młody, mniej słony i doskonały w smaku. Pstrąg ma najwięcej białka i kwasów Omega 3 wśród ryb hodowlanych. Dorsz także jest dobry – zawiera sporo białka, selenu, jodu, witaminy B12. To ryba dla osób chorujących na tarczycę oraz dla pań oczekujących dziecka. Sola jest smaczna, lekkostrawna, ma dużą zawartość witaminy D3. Karp zawiera witaminy z grupy B, a najlepszy jest karp królewski. Mniejsze karpie są o wiele smaczniejsze. Godny polecenia jest tuńczyk z witaminą PP, lekki i smaczny, a szczególnie rekomendowany jest tuńczyk mający białe mięso. Szprotki mają kwasy Omega 3 oraz jod i selen. Makrela zawiera witaminę A oraz żelazo i kwasy Omega 3.

Nie wszystkie ryby warto jeść

Wśród ryb są też takie, po które sięgać nie należy. Panga i tilapia to nic dobrego – są w nich antybiotyki, hormony, tanie pasze. To śmieciowe jedzenie. Ryba maślana ma dużo kwasów oleinowych, które powodują niestrawność. Okoń nilowy zawiera kwasy tłuszczowe, które podnoszą pozom złego cholesterolu. Sum afrykański zawiera mało kwasów Omega3, a to znaczy, że nie należy do najzdrowszych ryb, po jakie warto sięgać.

Podsumowując, wiele ryb jest zdrowych i smacznych, warto je jadać jak najczęściej, aby wspierać własne zdrowie i siły fizyczne. Takie ryby doskonale się sprawdzają i dają pełne zadowolenie konsumentowi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here