Biała herbata – co to jest?

Biała herbata jest zbierana wczesną wiosną, kiedy liście są jeszcze pokryte białym kwiatem, dlatego powstała nazwa „biała herbata”. Ten delikatny rodzaj herbaty ma aromatyczny, soczysty i słodki bukiet zapachów. Białe herbaty są minimalnie przetwarzane, są lekko sfermentowane, ponieważ są suszone tylko na powietrzu po ich zbiorach. Taka herbata ma dużo zaletów: jej regularne stosowanie pomaga odnowić organizm dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ostatnie badania potwierdziły, że biała herbata obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. Zawartość kofeiny w białej herbacie zwykle osiąga tylko jeden procent, więc herbatę można spożywać kilka razy dziennie.

Dlaczego picie białej herbaty jest najbardziej korzystne dla zdrowia? 

Podczas gdy miłośnicy herbaty wiedzieli o korzyściach płynących z białej herbaty, do niedawna była ona jeszcze całkowicie nieznana na Zachodzie. Ze względu na swój unikalny proces produkcji, białe herbaciane liście herbaty są zbliżone do ich naturalnego stanu, co oznacza, że biała herbata zawiera więcej polifenoli, silnego przeciwutleniacza, który walczy i zabija komórki nowotworowe, które powodują więcej niż jakikolwiek inny rodzaj herbaty.Przeprowadzone badania pokazały, że biała herbata może pomóc organizmowi i układowi odpornościowemu zwalczać wirusy i bakterie powodujące infekcję. W tym samym badaniu stwierdzono, że fluor zawarty w herbacie pomaga zapobiegać wzrostowi płytki nazębnej, głównej przyczyny próchnicy naszych zębów.

Zawartość kofeiny w białej herbacie

Wszystkie rodzaje herbaty zawierają pewną ilość kofeiny, ale biała herbata zawiera jej najmniej. Dokładne stężenie kofeiny w parzonej herbacie zależy od wielu czynników, ale gdy parzy się białe i zielone herbaty przez około trzy minuty w 175 stopniach, zielona herbata zawiera około 20 – 30 miligramów kofeiny na porcję, podczas gdy biała herbata jest o połowę mniejsza.

Biała herbata jest najlepszym sposobem na schudnięcie

W czasach wszelkiego rodzaju diet i nieustannych treningów mających na celu utratę wagi, kolejną zaletą jest to, że taki napój dobrze walczy z komórkami tłuszczowymi, a w konsekwencji z nadwagą. W idealnej kombinacji zawiera wszystkie substancje niezbędne do bezbolesnej utraty wagi, a gdy osiągnięty zostanie pożądany rezultat, pomaga utrzymać prawidłową wagę. Biała herbata zawiera odpowiednią dawkę kofeiny wystarczającą do spalaj dodatkowe kalorie z maksymalną wydajnością bez szkodliwych skutków.

Picie białej herbaty pomaga w walce ze zmarszczkami

Picie białej herbaty – świetny sposób na utrzymanie gładkiej i elastycznej skóry. Zgodnie z najnowszymi badaniami laboratoryjnymi, ekstrakty z białej herbaty mają działanie przeciwzapalne, spowalniające procesy niszczenia włókien kolagenu i elastyny.

Przeciwnowotworowe właściwości białej herbaty

Szereg badań wykazało, że ten napój może przeciwdziałać wzrostowi nowotworów, a nawet uruchamia ich program samozniszczenia. Katechiny, które zawiera biała herbata, ograniczają tworzenie nowych naczyń włosowatych, które mogłyby potencjalnie zaopatrywać komórki nowotworowe w tlen i cukier. W ten sposób ogranicza groźbę metastazy – powstawania przerzutów raka.

Jak prawidłowo parzyć białą herbatę?

Biała herbata jest najdelikatniejszą próbką herbaty, która jest mniej przetworzona niż inne, więc upewnij się, że wszystkie jej korzystne właściwości zostaną zachowane. Nie jest zalecane parzyć białą herbatę we wrzącej wodzie. 175-185 stopni lub 80-85 stopni – optymalna temperatura do parzenia takiej herbaty. Również ona nie powinna być parzona dłużej niż 30 – 40 sekund.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here